Vigtigt for topledere

Som øverste leder, er man ansvarlig for, at organisationen når sine mål, udvikler sig i den rigtige retning og holder sig inden for de givne rammer. Når der opstår udfordringer på disse tre områder, placeres skylden ofte på omstændighederne (fx den demografiske udvikling) eller den tidligere ledelse (fx mangelfuld ledelse eller manglende politisk compliance). 

Men som vi skal se herunder, er der andre muligheder. Som vi ovenikøbet kan gøre noget ved.

Ændringer af omstændigheder

Forestil dig en kommune, som gennem årene har centraliseret økonomer og andre hjælpeffunktioner, således at de fleste hjælpere er samlet i en central stabsfunktion. Forestil dig, at økonomifunktionens leverancer ikke alle fører til handling ude hos de fagcheferne, som har mulighed for at påvirke den kommunale virkelighed - måske de fleste af leverancerne har til hensigt at bestille arbejde hos fagcheferne, således at der kan formidles korrekte tal og prognoser opad til det politiske niveau. Forestil dig, at fagcheferne via egne budgetter selv har skaffet hjælp til at betjene stabsfunktionerne - så økonomien foregår i ét system helt afsondret fra handlingen ude i virkeligheden. Forestil dig, at kun 10 % af økonomernes leverancer derfor fører til handling ude i virkeligheden. Det er helt normalt.

Forestil dig så, hvad der sker ude i virkeligheden, når der begynder at komme flere ældre eller flere med behov for social støtte. Udgifterne til ældre- og socialområdet vil stige ganske sikkert og komme under pres, Masser af økonomiske beregninger flyver frem og tilbage i organisationen. Under 10 % af dem fører til handling. Fem-ti år efter kommer hele kommunen under pres. 

 
Integer ac vehicula eros sed dictum sapien
Proin in lobortis lectus dui
Donec fermentum faucibus eros